An Orangutan That Attacked A Security Guard On The Wit

A Troop of orangutans on "The Orangutan Island"

A Troop of orangutans on "The Orangutan Island"

The Orangutan Island show on The Animal Planet is one of my favourite shows which is aired every Friday Night. The episode aired on last Friday was “Chen-Chen’s Return” which told us about the return of an orangutan called Chen-Chen to the island from the rehab centre. Chen-Chen was rushed to the rehab centre because of the head injury he suffered. But the episode is not just about Chen-Chen’s return. Another story included in the episode was about a 10-year-old male orangutan called Hamlet who attacked and hurt a security guard (satpam).

Here how the story rolls. In the orangutan island which houses tens of rehabilitated orangutans security guards have to constantly watch the perimeter of the island to thwart poachers and illegal hunters from hunting down the orangutans and from damaging their surroundings. The guards usually make the patrols on the waterway. To fortify their presence in the island, the guards set up a few posts but the posts are relatively distant from the platforms where the orangutans usually gather to socialise amongst themselves. The “safe” distance between the posts and the platform seems necessary so the orangutans would not feel disturbed with the presence of the guards. And that’s why the posts are not frequented by those of our red hairy distant relatives!

But it happened one day when a 10-year-old male orangutan called Hamlet came too close to a post where there was only a lone guard therein. Orangutans are normally very gentle. They are even way gentler than their distant African relatives, the chimps. But of course there has always been an anomaly in a population and these orangutans are  no exception. In the wild, adult male orangutans live solitary and they are exceptionally territorial. It means that they would defend their territories if they saw other males intrude into theirs. Usually orangutans do not attack people but in a rare case an orangutan might regard an adult human male as an unwanted element that must be forced off. And the case is true when Hamlet saw a security guard stood alone inside the security post.

An adult male orangutan can be six times as strong as an adult male human. An adult male orangutan can tip the balance at up to 250 lbs. A 10-year-old orangutan like Hamlet is not considered fully grown-up yet his strength is much greater vis-à-vis the security guard’s. But of course when it concerns strength it is no surprise that Hamlet could easily overcome the security guard. What surprised me most is the intelligence used by this ape to subdue the security guard. Before attacking the guard, the ape tipped the guard’s boat over and made it sink. The orangutan knew that by sinking the boat the guard would not be able to escape the attack because the only way for the guard to escape is through the waterway! Since the boat was gone, the security guard would be helpless and would be more prone to the ape’s vicious attack.

The security guard was wounded at various parts on his body. The worst one is at his foot. If the infection ran too deep the worst scenario is that he might lose his foot for good. But fortunately the guard’s foot was healing and he did not have to kiss his foot au revoir. The site manager of Nyaru Menteng Orangutan Rehabilitation Centre, The Danish Lone Dröscher-Nielsen had decided on what to do with Hamlet. If the same accident happened again the fate would be clear Hamlet has to stay ‘behind bars’.

I am still astonished with the strategy used by the orangutan to beat the security guard. Sinking the guard’s boat before attacking him. That’s a very complex mind and it is exceptionally intelligent. Considering the wit shown by the orangutan, do you think that we share the same genetic traits with them??

19 responses to “An Orangutan That Attacked A Security Guard On The Wit

  1. Di beberapa film di tv sekarang banyak juga ngeliatin orang utan ngamuk, ada yang sampe ngangkat motor, ngobrak ngabrik resotran, wahahhhh kingkong namanya ini

  2. kok akhir2 ini suka membahasa orang utan to kang..heee..apa karena orang utan istrinya banyak yah…

  3. konon kabarnya, masih bnyak
    juga di negeri ini,
    kelakukannya niru
    Orangutan…..hehe😦

  4. Assalamu’alaikum,
    Pak, ada amanah dari KangBoed untuk membagi-bagikan award yang saya terima. Award ini dalam rangka menjalin silaturahmi kita agar semakin erat.
    Kalau berkenan bisa Bapak jemput di tempat saya.
    Terima kasih.
    Salam.

  5. perilaku orangutan terhadap manusia bisa jadi akibat perilaku manusia terhadap populasi mereka. saya akui kecerdikan hamlet memang mengagumkan, mas. tapi kita belum bisa memastikan sebelum bertanya langsung kepada hamlet, apakah tujuannya melakukan itu memang seperti yang kita perkirakan, atau hanya merasa terintimidasi oleh sebuah perahu tanpa mengerti kegunaannya. hehe…

  6. Wah, pake nenggelamin perahu segala.. No-way-out buat si penjaga keamanan itu donk..?

    Memang kata orang primata itu punya daya analisis yang mirip manusia pak, makanya ‘perang’ dengan penjaga keamanannya pakai strategi bumi hangus dulu…hehehe. Jadi inget film “Escape From the Planet of the Apes”..😀

  7. @Raffaello

    Orangutan emang lebih kuat dari orang. Kalau ngamuk biasanya harus “ditembak” pakai tranquiliser.😀

    @boyin

    Sebabnya semakin hari orangutannya semakin mirip saya! Huehuehue…:mrgreen:

    @mikekono

    Kalau orangutan itu selalu dia bisanya cuma menyalahkan orang lain saja, mangkannya setiap ada jantan lain yang tidak diinginkannya atau lagi rebutan makanan biasanya dia nggak mau ngalah, selfish dan selalu tidak mau melihat kesalahannya sendiri. Tetapi kalau orangutan bisa dimaklumi bang karena dia “tidak punya otak”.

    Tetapi mudah2an kita jangan seperti orangutan ya bang?? Yang hanya bisa menyalahkan orang lain tetapi tidak mampu melihat kelemahan kita sendiri…🙂

    @ABDUL AZIZ

    Wa’alaikum salaam wr wb.

    Ya saya sudah berkunjung balik ke blog anda. Terima kasih ya atas award-nya!🙂

    @marshmallow

    Memang sih, agar bisa diketahui apakah si Hamlet berbuat begitu karena bagian dari strategi atau hanya kebetulan saja harus diadakan penelitian lebih lanjut atau minimal dengan pengamatan berulang. Karena bisa jadi itu merupakan strategi atau bisa juga seperti yang mbak yulfi katakan hanya terintimidasi tanpa tahu kegunaannya… atau malah…. justru ia ingin mengetahui sebagaimana kuatnya perahu itu… huehuehue… **halaah lebay**:mrgreen:

    @soyjoy76

    Film “Planet of The Apes” ada loh yang baru yang dibintangi Mark Wahlberg. Indonesia juga mau bikin versi sendiri namanya “Planet Apes” ceritanya tentang pedagang yang apes melulu!! **huehehe… becanda deh!**:mrgreen:

  8. Bang, kabarnya The Animal Planet episode minggu depan judulnya: “The revenge of the Satpam!”😈😆

    • Nanti kalau episode minggu depannya, satpamnya yang menang berarti ada perpanjangan episode dong untuk mementukan siapa yang maju ke babak berikutnya??!! **emang badminton atau sepakbola**😆

  9. Kalo liat gambarnya keliatan ngenes sekali orangutanya jadi kasihan kang… moga aja nggak akan punah

  10. itu akibat dari manusia yang serakah dan tidak pernah puas dengan kekayaanya

  11. saya setuju dengan pendapat@mikekono
    monyet harus di lestarikan karena hampir punah,jangan sampai menyalahkan binatang karena mereka tidak memiliki otak dan jangan sampai membunuhnya.

  12. artikelnya bagus untung ada google translate.
    lain kali jangan pakek bahasa inggris saya masih awam dalam membaca artikel bahasa inggris

  13. Berita nya bagus “saya suka saya suka”

  14. ini bukan cerita sinetron yang sabar selalu menang di akhie episod

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s